Chocolade; wie houdt er niet van? We drinken het of eten het als reep, op brood, in koekjes, als saus, ijs of taart en de smaakcombinaties zijn eindeloos.

Een stukje geschiedenis

Chocolade heeft zijn oorsprong in Mexico. Volgens de legende gaf de god Quetzalcoatl een cacaoboom cadeau aan de mens welke de boom de wetenschappelijke naam Theobroma Cacao gaf. Deze naam betekent voedsel van de goden. Binnen de Azteekse cultuur werd  cacao een belangrijk onderdeel van de samenleving. Cacao werd niet alleen als voedingsmiddel gebruikt, maar ook als ruilmiddel! De Azteken voegden kruiden aan de cacao toe en maakten het vloeibaar zodat ze het konden drinken. Dit dikke, donkere en schuimige drankje gaf veel energie en ze noemden het tchocolatl.  De Spanjaarden maakten hier later chocolate van.

Eind 16e eeuw werd cacao voor het eerst op grote schaal van Amerika naar Europa (Spanje) vervoerd. Lange tijd werd chocolade alleen gedronken. De Europeanen voegden in plaats van chilipeper, suiker aan het drankje toe. Spanjaarden die in de veroverde gebieden in Amerika woonden, ontdekten dat ze door suiker aan de cacaopasta toe te voegen, chocoladekoekjes konden maken.  Dit recept hielden ze meer dan 100 jaar geheim.

Chocolade was nog altijd een luxeproduct en werd eigenlijk alleen door de adel gebruikt. Aan het einde van de 18e eeuw daalde de prijs van chocolade en konden ook gewone mensen het betalen. De familie Blooker begon in 1813 met de productie van cacao en chocolade in Nederland.

Productieproces

  • Cacaobonen oogsten: de vruchten van de cacaoboom zijn na vier tot acht maanden rijp. Dan worden ze met de hand geplukt en daarna opengehakt.
  • Fermenteren en oogsten: men laat de vruchten ongeveer een week fermenteren en daarna in de zon drogen. De cacaobonen verliezen de helft van hun gewicht aan vocht en wat overblijft is ruwe cacao.
  •  Roosteren, breken en malen: de bonen worden gesorteerd, schoongemaakt en bij een temperatuur van 120 ºC geroosterd. De geroosterde bonen worden in kleine stukjes (nibs) gebroken en fijngemalen tot een vloeibare massa. Deze cacaomassa bevat meer dan 50% cacaoboter.
  • Mengen: afhankelijk van het eindproduct, mengt men verschillende ingrediënten; voor pure chocolade is dat cacaomassa, cacaoboter en suiker. Aan melkchocolade voegt men daar nog melkpoeder aan toe. Witte chocolade is een mengsel van cacaoboter, suiker en melkpoeder.
  • Walsen en kneden: zware machines walsen het mengsel tot microscopisch kleine deeltjes, zodat de chocolade een gladde structuur krijgt. Daarna vindt het kneden van het chocoladebeslag plaats.
  • Afwerking: na het kneden is de chocolade klaar om in vormen te gieten. Zo ontstaan verschillende chocoladevariëteiten zoals repen, pralines, etc.

Chocolade en gezondheid

Uit diverse studies blijkt dat pure chocolade een gunstig effect heeft op hart en bloedvaten vanwege het hoge gehalte aan flavanolen (antioxidanten). Bovendien verlaagt pure chocolade het slechte cholesterol, is het goed voor de huid en hersenen en is het rijk aan mineralen. Aan de pure chocolade uit het assortiment van Tres Campos is een vleugje olijfolie extra vierge toegevoegd: twee krachtpatsers op gezondheidsgebied samengevoegd dus! Het is echter niet verstandig een hele reep in één keer te verorberen. Zowel pure als melkchocolade bevat behoorlijk wat calorieën, dus eet het met mate en geniet!

Chocolade van Tres Campos

Aan de pure chocolade van LaSolana2 is zoals gezegd een vleugje olijfolie virgen extra toegevoegd. Deze overheerlijke, fluweelzachte chocolade kwam tot stand door een bijzonder samenwerkingsproject tussen de familie Sánchez Arán en de familie Pérez. De familie Sánchez Arán is als klein familiebedrijf eigenaar van een biologische olijfboomgaard. Het volledige productieproces is in eigen handen; zij plukken, persen en bottelen de olijven zelf tot een superieure olijfolie virgen extra: LaSolana2. Het motto van dit bedrijf is hetzelfde als dat van Tres Campos: “del campo a tu casa” oftewel “van het land naar jouw huis”. Zònder tussenpersonen mèt behoud van alle goede eigenschappen.

De familie Pérez heeft een chocoladetraditie van meer dan 100 jaar. Zij hebben drie fabrieken in Villajoyosa (Alicante). Als je in de buurt bent moet je echt eens een bezoekje brengen aan Chocolates Pérez, zeer de moeite waard.

Beide families vonden elkaar in hun zoektocht naar een gezond en lekker product met goede eigenschappen.

Tres Campos heeft ook melkchocolade van Chocolates Amatller in het assortiment. Een lekker dikke reep, maar ook schattige chocoladeblaadjes in prachtige blikjes. Een superleuk en origineel cadeautje!

Chocoladeblaadjes Presentatiebox