Slider_home_Olijven_Tres-Campos_mobiel

Wat is Pimentón?

Pimentón, ofwel gerookt paprikapoeder is wezenlijk anders dan gewoon paprikapoeder dat je in de supermarkt vindt. Het geeft een heerlijk rokerige smaak aan je gerechten. In de Spaanse keuken is pimentón een onmisbaar ingrediënt in veel gerechten en vleeswaren, zoals chorizo. Men plukt de speciaal geselecteerde paprika´s met de hand. Vervolgens rookt men ze boven een eikenhouten vuurtje en draait men ze iedere dag tot ze perfect gedeshydrateerd zijn. Dit proces duurt 10 á 12 dagen. Daarna verwijdert men het steeltje en de zaadlijsten om daarna de paprika te vermalen tot poeder. Er worden geen andere ingrediënten aan toegevoegd.

Tres-Campos_Pimenton-de-la-vera

Waar komt het vandaan?

De paprika komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika en is aan het einde van de 15e eeuw door ontdekkingsreizigers mee naar Spanje genomen. De paprika voelde zich in het microklimaat van Cáceres bijzonder goed thuis. In de 19e eeuw is men begonnen met het verwerken van paprika tot Pimentón de la Vera. De verwerkingsmethode is sinds die tijd nauwelijks veranderd.

Beschermde Oorsprongsbenaming

De Pimentón de la Vera Denominación de Origen Protegida van Tres Campos is een streek product met beschermde oorsprongsbenaming. Producten met beschermde oorsprongsbenaming moeten geproduceerd, verwerkt en bereid worden binnen een bepaald gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze.

Waar gebruik je het voor?

Pimentón de La Vera is heerlijk over gebakken aardappeltjes, kip, een eitje en door pulled pork. Bovendien heeft het een prachtige felrode kleur en de verpakking is een echte eyecatcher in je keuken!

Wist je dat…

… je in Jaraíz de la Vera een echt Pimentón museum kunt bezoeken?

… Pimentón de la Vera ook wel het rode goud wordt genoemd?

… de smaak, geur en kleur van Pimentón de la Vera zo uitgesproken is vanwege het langzame droogproces?