Slider_Olijven_Tres-Campos
Slider_home_Olijven_Tres-Campos_mobiel

Gabriel Amatller

Chocolates Amatller is waarschijnlijk de oudste nog actieve chocolatier van Europa. De Spanjaarden introduceerden cacao in Europa en waren ook de eersten die er in 1777 in slaagden een chocoladereep te maken. In 1797 opende Gabriel Amatller midden in het oude Barcelona een handeltje in chocolade voor de mensen in de wijken El Borne en La Ribera.

Al snel groeide de vraag naar de chocolade van Gabriel. Hij breidde zijn handel uit en verkocht zijn chocolade op steeds meer plaatsen in Barcelona. Met de jaren breidden zijn zoons Antoni en Domingo het bedrijf uit met de import van en handel in fruit, koffie, suiker en vanille.

Antoni Amatller

In 1878 nam Antoni Amatller, kleinzoon van de oprichter, het stokje over. Na een reis langs de belangrijkste chocoladefabrieken in Europa, liet hij een nieuwe fabriek bouwen met de modernste machines uit die tijd. Hiermee zette hij een belangrijke stap naar de absolute top van de chocolade industrie.

Antoni Amatller was een intelligente man met een actieve geest. Een echte kunstliefhebber met een neus voor artistiek talent.

Zijn enorme kennis op kunstgebied samen met zijn grote commerciële inzicht brachten hem op het idee reclame te maken voor Chocolate Amatller door middel van aanplakbiljetten en stickers. Grote artiesten zoals Alphonse Mucha en Alexandre de Riquer maakten prachtige posters voor het chocolademerk.

Teresa Amatller

In 1915 produceerde de fabriek Amatller ongeveer 11.000 kilo chocolade per dag met cacao uit Venezuela, Cuba, Ecuador en Equatoriaal Guinea. De fabriek had zo’n 150 werknemers in dienst. Na de eerste Wereldoorlog werd Teresa Amatller aangesteld als directrice. In 1924 werd een nieuwe fabriek in gebruik genomen in Banyoles (Girona).

In de jaren ’30 van de vorige eeuw was Chocolate Amatller in nagenoeg ieder Spaans huishouden vertegenwoordigd. Men bouwde aan innovatieve communicatie strategieën en publiciteit middels fotografie, waarmee Amatller zich een modern imago verschafte.

De jaren daarna kenmerken zich door het versterken van het imago. Met pakkende slogans en het uitgeven van een stickerboek waarin de laatste technologische snufjes werden uitgelegd lukte dat uitstekend.

Xavier Coll

Teresa Amatller overleed in 1960 zonder nakomelingen, waarna Xavier Coll besloot het merk Chocolate Amatller over te nemen en zorg te dragen voor het voortleven van zowel de naam als de kwaliteit waar deze voor staat. Dit gebeurde binnen het bedrijf Simón Coll, chocolatier sinds 1840.

Vanaf het jaar 2007 verandert er iets binnen de chocoladewereld. Chocolate Amatller oriënteert zich steeds meer op de presentatie van het product samen met de uitstekende kwaliteit. Bovendien voegt men nieuwe smaken en texturen aan de productlijn toe.

In 2014 opent La Casa Amatller haar deuren voor bezoekers. Het huis waar de familie woonde, aan de Paseo de Gracia 41 in Barcelona, is ontworpen door de architect Puig i Cadafalch en is een bezoek meer dan waard. Op de beneden verdieping is het mogelijk te genieten van een overheerlijk kopje chocolade, zoals men dat vroeger gebruikte. Ook is er een winkel met het gehele assortiment chocolade van Amatller.