Slider_home_Olijfolie-2_Tres-Campos
Slider_home_Olijfolie-2_Tres-Campos_mobiel

Verschillende soorten olijven

In Spanje groeien meer dan 250 soorten olijven. De smaak van de olie wordt in grote mate bepaald door het type olijf. Om de olijfolie te kiezen die bij je past, helpen wij je graag op weg.

Op basis van de verschillende olijven is het mogelijk olijfolie te maken van één enkele soort (aceites monovarietales) of van meerdere olijfsoorten (aceites multivarietales of coupages). Olie van één enkele soort bevat de karakteristieke eigenschappen van de olijf, zoals geur, kleur en smaak. Worden twee of meer soorten olijven gemengd, dan krijg je een complete, verrijkte olie.

De meest voorkomende variëteiten in Spanje zijn:

Picual                                                                                                                    

De Picual olijf komt het meest voor; in Spanje bestaat 50% van de olijfgaarden uit deze soort. Wereldwijd is dat 20%. In Spanje wordt de Picual olijf vooral in Andalusië verbouwd en dan met name in de provincie Jaén. Deze soort kenmerkt zich door een hoge mate van resistentie en produceert grote, langgerekte olijven met een vetpercentage tot wel 27%.

Olijfolie van Picual olijven is krachtig en fruitig, met aroma’s van gras, groene kruiden, tomaat en vijg en heeft tonen van amandelen, groene appel en vers hout.

Geen wonder dat olie van deze olijf zeer geliefd is bij zowel producent als consument. De hoge concentratie van antioxidanten en polyfenol zorgt voor een uitgebalanceerde, gezonde olijfolie.

Tres-Campos_olijven
Olijf_Tres-Campos

Arbequina

Is karakteristiek voor Catalonië, maar komt ook in andere delen van Spanje voor. De Arbequina olijf heeft een klein formaat en geeft een fruitige, groengele olijfolie met een intens aroma dat doet denken aan appel en amandel. Het is een zachte olijfolie, ietwat bitter, zoet en pikant.

Deze olie is gevoelig voor oxidatie. Het is daarom raadzaam de olie te beschermen tegen warmte, licht en lucht.

Hojiblanca

Komt vooral voor in de provincies Sevilla, Córdoba en Málaga. De olijven rijpen erg langzaam, wat zorgt voor een late oogst. De onderkant van de blaadjes is wit; vandaar de naam. Hojiblanca olijfolie heeft een eigen smaak en aroma met kenmerken van appel, groene bladeren en artisjok. De olie smaakt eerst licht zoet, dan ietwat bitter en uiteindelijk een beetje peperachtig.